Събота, 18 Февруари 2023 11:25

Преглед на аминокиселината цистеин – действие и ползи

Написана от
Оценете
(1 глас)

Преглед на аминокиселината цистеин – действие и ползи

Цистеин е една от аминокиселините, които вземат пряко участие в производството на протеин, което обуславя нейния протеиногенен характер. Той обаче не се смята за есенциална аминокиселина, тъй като може да се произведе в тялото от други аминокиселини, най-вече метионин. Затова по-често може да го срещнем с определението полуесенциален.

Допълнителният му прием може да доведе до някои специфични ползи, които се предпочитат както от спортисти, така и от хора, които се интересуват от натурални способи за насърчаване на здравето и красотата. Какво представлява съставката, какво е действието ѝ и какви са противопоказанията при прием?

Повече за L-цистеин и ролята му в тялото

L-цистеин е една от двете протеиногенни аминокиселини, които съдържат серен атом (другата такава е метионин). L-цистеин се формира при окисляването на цистеин, което води до свързването на серните атоми и елиминирането на водородните. В протеините служи като стабилизатор и активен център на биоаналитичност.

Аминокиселината притежава доста силни антиоксидантни свойства и има потенциала на обещаващ антиейдж агент. Тъй като класическата форма на цистеин не може да се абсорбира от клетките за задействането на този специфичен антиоксидантен ефект, формата която се използва най-често за постигането му е Н-ацетил цистеин (NAC).

В зависимост от конкретната нужда, поради която желаете да увеличите приема на цистеин, следва да изберете съответната форма – L-цистеин или NAC. В Workout.bg може да откриете богатство от хранителни добавки, сред които и такива с основна или комплексна съставка посочените най-търсени форми на аминокиселината. Той присъства и като естествен състав на добавките с протеин.

Цистеин – какво действие предлага съставката

Едно от важните значения на полуесенциалната протеиногенна аминокиселина е във връзка със способностите ѝ да подпомага протекцията на клетките от токсични агресори, навлезли в организма. Специфичното антиоксидантно действие спомага за забавяне на процеса на стареене и предотвратява патологичното действие на свободните радикали, заплашващо клетъчното здраве.

Л-цистеин има имуноподдържащо значение, което в комбинацията с неговата антиоксидантност позволява използването му при обичайни настинки и други класически вирусни и инфекциозни заболявания. Н-ацетил цистеин е изследван и за положителен ефект при разболяване с ковид.

Една от основните ползи, които приемът на цистеин задейства е грижата за здравето на косата, кожата и ноктите. Действието в тази насока е в две направления – подпомагане производството на колаген и изграждането на кератин. Едната съставка има основно значение за поддържане на плътна, еластична и млада кожа, а другата за запазване на нейната здравина.

Имате нужда от качествена добавка с цистеин, но не искате да харчите прекалено много пари за изпробването на ефекта на съставката? Добри предложения може да откриете в Workout.bg, където се предлагат хранителни добавки с много добри характеристики, включително изгодна цена на надеждни производители, признати в своята сфера.

 

Прочетена 91 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.