Сряда, 01 Февруари 2023 18:51

До каква възраст трябва да возим детето в детско столче?

Написана от
Оценете
(1 глас)

Една от най-важните задачи като родител е да осигурите на детето си безопасност, когато то се вози в превозно средство. Правилното използване на предпазните столчета за кола помага за безопасността на децата от новородени до големи деца.

Кога трябва да започнете да превозвате детето в стол за кола?

Използването на стол за кола започва обикновено от първото пътуване на бебето от родилния дом до дома. За новородено бебе до достигане на 10-13 кг е необходимо да се осигури кошница за кола в диапазон 0-13 кг или стол за кола от 0 кг до 18 кг или 25 кг, така наречените широкодиапазонни столове. Тези столове трябва да бъдат инсталирани на задната седалка в обратна на посоката на движение.

Каква е възрастта, до която е необходимо да се използва стол за кола?

В Закона за движението по пътищата е посочено, че децата трябва да се поставят в обезопасителни системи от раждането до достигане на височина от 150 см и тегло от 36 кг. Това може и да стане когато горната част на главата на детето е на по-малко от 2 см до 3 см разстояние от горната част на седалката.

Според Европейските норми, теглото не играе важна роля при возенето на детето в определена категория стол за кола, а ръста.

Към момента има два валидни стандарта, които действат на територията на Европейския съюз, според които се класифицират детските столчетата за кола. По-старият, ECE R 44/04 и по-новия (и по широкообхватен) - ECE R 129. Първият е в сила от 2005 година, докато ECE R 129 се въвежда на три етапа от 2013 година. Тези стандарти определят изискванията и критериите, на които трябва да отговаря един стол за кола, за да може той да бъде допуснат за продажба на територията на ЕС. В тях са заложени и критериите, според които столчетата се класифицират в различни групи, според размера. За разлика от ECE R 44/04, при който класификацията на детските столчета се правеше единствено според теглото на детето, то при ECE R 129, основно значение има ръста, тъй като, дали една седалка пасва на детето зависи повече от височината, отколкото от теглото му. Възрастта на детето не играе роля и при двата стандарта. Тъй като в момента продажба на столчета в ЕС се допуска и по двата стандарта, то изборът може да бъде доста объркващ и труден. Това, обаче съвсем скоро би трябвало да се промени, тъй като в първоначално заложения план на Европейската комисия, продажбата на столчета, произведени по старите норми, следва да бъде забранено след месец септември 2023 година. След тази дата, в търговската мрежа ще може да се продават единствено столчета за кола, които са сертифицирани и отговарят на изискванията на стандарта ECE R 129, или така наречените „i-Size столчета“.

Новият регламент i-size е свързан с проведените редица тестове за максимална безопасност на децата в детски столчета при евентуален сблъсък. Освен това се увеличава възрастта до 15 месеца, до която е необходимо бебето да бъде превозвано в стол, монтиран в посока, обратна на движението.

Тук пример е шведският модел за безопасност, когато става въпрос за седалки, обърнати на посоката на движение. Шведските детски столове за кола са различни и позволяват на децата да седят обратно на посоката на движение до 25 кг- най-дълго ползваните детски столчета, монтирани обратно на посоката на движение в света! Шведските изследвания в областта показват, че обърната назад седалка за деца намалява сериозните наранявания с 92%, докато седалките в посока на движението намалява вредата до 60%.

 

Как да се гарантира сигурността на детето при пътуване?

 

Първото и най-важното условие е да оборудвате колата си с подходящо столче. Трябва да си отговорите на следните въпроси: Как се монтира столът- по посока или в обратна посока на движение? Има ли Isofix система или се монтира с коланите на колата? Има ли странична защита? В какъв диапазон е столът?

  • Столът за кола трябва да съответства на възрастта, ръста и теглото на детето.

Съществуват 5 групи столчета според възрастта и теглото.

Група 0 – под 10 кг (приблизително до 9 месеца)

Група 0+ – под 13 кг (приблизително до 15 месеца)

Група I – между 9 и 18 кг (приблизително до 3 г.)

Група II – между 15 и 25 кг (приблизително от 3 до 7 г.)

Група III – между 22 и 36 кг (приблизително от 6 до 12 г.)

  • Използвайте стола за кола в посока, обратна на движение възможно най-дълго време. При катастрофа, столчето поема удара и защитава врата и главата на детето. Облегалката на столчето, което e обърнато, защитава цялото тяло.
  • Уверете се, че купувате само столчета, които имат високи резултати в тестовете за безопасност, провеждани от редица организации в Европа като ADAC, OAMTC и TSC. Повече от 50 години ADAC (немска автомобилна организация, базирана в Мюнхен) провежда редовни тестове на столчета за кола, като използва строги стандарти за оценка.
  • Уверете се, че предпазните колани на столчето са поставени правилно. Правилото е да има 1,2 пръста разстояние между коланите и тялото. Ако детето вади ръцете си и се движи свободно, това означава, че коланите не са поставени правилно или че столът не е подходящ за ръста и теглото на детето.
  • Осигурявайте чести почивки по време на пътуване. Много често децата са неспокойни в столчетата си, тъй като се отегчават от продължителните пътувания.
  • Проявявайте самодисциплина. Не поставяйте детето в скута си, дори да сте осигурени с предпазен колан- при силна инерция детето ще се откъсне от ръцете Ви и ще се претъркулва из колата, като така се поставя в риск както неговия живот, така и на всички спътници в колата.
  • Преди да спрете да използвате детско столче в колата, уверете се как е разположен фабричния предпазен колан върху тялото на детето. Долната част на колана лежи ли през тазобедрената кост на детето, а диагоналната част през гърдите? Възможно е в дадена марка кола, коланът да е разположен плътно към тялото на детето, а в друга-не. За предпочитане е да се използва бустър с висока облегалка до достигане на ръст на детето от 150 см.

 

Като родители трябва да подхождаме много отговорно и настоятелно към децата си винаги да бъдат превозвани в автомобила в стол за кола, да са със закопчани колани, за да са максимално защитени, дори да шофираме на кратко разстояние.

 

 

 

Прочетена 116 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.