Пловдив (бивш Филипопол) е вторият по големина град в България след София и административен център на Пловдивска област. Градът е разположен в южната част на страната, на около 150 километра от столицата и стои на река Марица, която го разделя на две части.

Подобно на Рим , това селище е издигнато на седем хълма, три от които могат да се видят днес: Бунарджик, официалното име на Хълма на Освободителя, Джендем Тепе или Адския хълм, и Сахат Тепе. Общата площ на града е 110 кв. км.
Пловдив е един от най-древните градове в Европа, тъй като първите селища на тази територия датират от епохата на неолита и датират около 6000 г. пр. Н. Е. д. Известно е, че около 1200 г. пр.н.е. д. на територията на града са живели траките, а през 72 г. пр.н.е. д. Градът е превзет от легионерите на римския командир, а 27 години по-късно Филипополис (дн. Пловдив) става част от Римската империя и за няколко века се превръща в крепост и стратегическа точка на римляните. Около 250 г. Филипополис страда много от набезите на готите, през 395 г. става част от Византийската империя и след половин век е опустошен от хуните.

При император Юстиниан Велики градът е възстановен и допълнително укрепен, но въпреки това през 812 г. войските на българския хан Крум успяват да превземат селището, след което то става част от Първото българско царство. След това градът преживява много повече набези, сменяше се през цялото време, беше разрушаван и променяше името си повече от веднъж.

Когато България е под властта на Османската империя, Пловдив става център на българското националноосвободително движение, където през 1869 г. е сформиран революционен комитет. Жителите на града участвали в Априлското въстание от 1876 г., но то било потушено от турските власти.
По време на руско-турската война (1877-1878) градът е освободен от отряд на руската армия. След което става столица на Източна Румелия, която се слива с княжество България през 1885 година.

След избухването на Втората световна война Пловдив е център на движението за обединение на България и СССР, докато на 1 март 1941 г. България влиза в съюза на „оста“, след което германските военни пристигат в Пловдив и градът става основната база на нацистите в страната. Въпреки мащабния набег в България, довел до поражението на комунистическите организации, той не успя да унищожи напълно съпротивителното движение в Пловдив. В града бойната група на БКП действа смело, което подкопава функционирането на германските войски по всички възможни начини.

След края на войната градът започва активно да развива инфраструктурата си: пускат се в експлоатация няколко фабрики, откриват се оперни и летни театри, открива се спортен стадион, а през 1954-1956 г. тролейбусите започват да се движат из града.
Днешният Пловдив е не само древен град, в който можете да изучавате примери за балканска архитектура от XIX век, но и столица на съвременното българско изкуство. Има много художествени галерии, археологически, природонаучни и етнографски музеи и още няколко театъра.
Как да отида в Пловдив
Тъй като Пловдив е железопътен възел и магистрален възел, няма да е трудно да стигнете до града от която и да е част на страната.
От София до Пловдив
Ако сте бюджетен пътник, най-добрият начин да стигнете от столицата до Пловдив е с влак. Билетите струват само 4 - 5 евро, но пътуването ще отнеме 3 часа 38 минути.
Най-удобният и лесен начин е с такси. Добре подходящ за голяма компания, тъй като подобна услуга ще струва поне 60 евро и ако разделите сумата на броя на местата в колата, ще бъде доста достъпна.
Най-добрият начин да стигнете от столицата на България до Пловдив е с автобус. Този маршрут трае 1 час 42 минути, а придвижването се извършва на всеки 3 часа. Цената на билета зависи от избраното от вас време на заминаване, като средно цената ще бъде около 12 лева. Автобусни билети могат да бъдат закупени онлайн, на уебсайта на превозвача .
От Бургас до Пловдив
От курортния град Бургас можете да стигнете до историческия Пловдив с автобус за 10-15 евро. За да направите това, трябва да закупите билет предварително на уебсайта на превозвача. Автобусите от Бургас, както и от София, тръгват на всеки три часа, но времето за пътуване се увеличава до 4 часа. Билетите за влак са по-евтини - 7–8 евро, а времето за пътуване се увеличава само с 10 минути в сравнение с автобуса, но влакът от Бургас до Пловдив се движи веднъж на ден. Ако имате своя собствена кола или решите да наемете кола, тогава ще се похарчат 20 литра за бензин, което е около 21–35 евро на пътуване, без да се включват разходите за наем на кола.
От Варна до Пловдив
Няма директни полети със самолет от Варна до Пловдив, следователно, ако искате да изминете това разстояние по въздух, ще трябва да летите до София и пак да стигнете от столицата с наземен транспорт.

Директните автобусни линии от Варна до Пловдив се извършват само от Автоекспрес и автобусите тръгват веднъж на ден. Такъв маршрут ще отнеме 8 часа и ще струва 16-19 евро ( уебсайт на превозвача ).

Най-оптималният начин да стигнете до вашата дестинация в този случай е с влак. Билетът струва 8-10 евро, а времето за пътуване е само 5 часа 38 минути. Ако бързате, то само за 4 часа можете да стигнете от Варна до Пловдив с кола, харчейки 30-50 евро за бензин.