Неделя, 22 Ноември 2020 07:39

Дигитален Пловдив Избрана

Написана от
Оценете
(1 глас)

Град Пловдив
Историята на града е внушителна, както за българите, така и за чужденците.  Българският град се смята за един от най-старите в Европа, за което свидетелстват хрониките и паметниците на Пловдив.

Град Пловдив
Учените смятат, че първите селища на мястото на съвременния град са били в периода на неолита (шест хиляди години пр. Н. Е.). Траките започват да привеждат селището в градски тип, който през 1200 г. пр.н.е. сериозно уредени в тези райони. Тогава според римските писатели градът е имал име - Евмолпия.През 342 г. пр.н.е. градът е завладян от Филип II и му дава името Филипопол. Още тогава започна бурната история на тези места, където правителството се сменяше доста често. Досега тяхната власт беше установена тук: Римската империя, Византийската империя, готите нахлуха тук, тя беше опустошена от хуните, Българското царство, Печенегите, Никейската империя, Османската империя нахлуха в Пловдив и тя стана българска, по време на асимилацията със СССР.

Пловдив е вторият индустриален център в България, след столицата. Той е значителен културен и икономически център. Външно това е много живописен град, популярно е наричан "градът на художниците" - историческата архитектура е в хармония с модерните, тесни улички и пейзажи добавят допълнителен чар.

В дигитален аспект, в Пловдив оперират фирми, предлагащи изключително богато разнообразие от Уеб и SEO услути.

През последните години, много често се употребява хаштаг #pLOVEdiv , което, признаваме си, много ни радва.

Пловдив е модерен, привлекателен, красив град.

Любопитно е да споменем, че град Пловдив е побратимен с много градове, някои от които: Китай - Шънджън,  Бърно - Чехия, Бурса -  Турция, Валенсия - Венецуела, Гюмри -Армения,  Донецк - Украйна,  Джида -Саудитска Арабия,  Екатеринбург - Русия, Истанбул -Турция и други.

Древен и старинен Пловдив - няма как да бъде пропуснат.

Пловдив е по-стар от Рим и Атина и съвременник на Троя и Микена. Заедно с Фаюм (Египет) и Сидон (Ливан), Пловдив е пети най-стар град с непрекъснатост на заселването в света и първи в Европа. Той е и в десетката на най-атрактивните за туризъм антични градове редом с Атина, Ерусалим, Библос, Бейрут, Алепо, Дамаск, Варанаси и Сидон.

Прочетена 886 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.