Пловдив постепенно се превърна и оформи като един от най-динамичните и привлекателни имотни пазари в България. Жилищата за продажба в Пловдив все повече се изравняват с цените в София и Варна, при това със стабилни темпове. 

Пловдив е град със забележителен културен заряд, дом на неизброими културни забележителности, развиващи се бизнес райони и стабилно нарастващо туристическо влияние, което не се влияе от сезонност, за разлика от Черноморието.

Жилища за продажба в Пловдив от така нареченото “старо строителство”

Старото тухлено строителство е обект на голям интерес, а причините за това са много. Старите сгради действително могат да бъдат въплъщение на местната история и култура, особено в град като Пловдив, но това съвсем не изчерпва всички причини за очевидния интерес.

Много стари тухлени сгради са изградени с висококачествени материали и много ръчен труд, което може да гарантира дълготрайност и здравина. Факт е, че много от тези сгради са от средата на 20-ти век, а до сега не са мръднали ни най-малко.

Мнозина търсят стари тухлени сгради и поради други причини, а именно заради тяхната локация в централните и исторически части на града, предлагайки удобството на близост до магазини, ресторанти, паркове и културни обекти.

Жилища за продажба в Пловдив от типа “ново строителство”

Новите сгради често предлагат доста по-съвременен дизайн и архитектура, което може да отговаря на съвременния стандарт на живот и естетика, а в не редки случаи имат и собствени подземни паркинги.

Новите сгради, за разлика от по-старите, винаги (е, почти винаги) са снабдени с удобни асансьори, които работят качествено, тихо и безотказно.

Строителните компании, освен това, обикновено предоставят гаранции за новопостроени кооперации, което предоставя допълнителна сигурност за собствениците на жилища.

Разбира се, новото строителство има и някои минуси, като например това, че много често новопостроените сгради са разположени в по-неатрактивни и отдалечени от центъра локации, които не винаги имат прилична инфраструктурна свързаност.

Не бива да забравяме и това, че новите жилища за продажба в Пловдив не рядко са и доста по-скъпи.

Подходете внимателно и направете свой анализ

Всички фактори, за които споменахме, по един или друг начин обуславят устойчивост и растеж в имотния сектор. Въпреки това, преди да вложите спестяванията си в жилище в Пловдив, е важно да направите подробно проучване.

Преди всичко останало, трябва да се консултирате със специалисти в областта на недвижимите имоти и да анализирате актуалните тенденции на пазара. Не забравяйте и да си направите свой собствен анализ, като посетите някоя от платформите за недвижими имоти, като Oikia.com.